Bezpečnost potravin

Mandle možnou příčinou salmonelózy

Vydáno: 12. 6. 2004
Autor:

FDA doporučuje spotřebitelům, aby si u zakoupených mandlí s datem spotřeby 21/8/04 nebo pozdějším zkontrolovali před konzumací pečlivě původ suroviny. Čerstvé mandle společnosti Paramounth Farms, California byly ve více než 20 případech prokázány jako původci onemocnění způsobených bakterií Salmonella enteritidis PT9C.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (US FDA) doporučuje spotřebitelům, aby si u zakoupených mandlí s datem spotřeby (best before) 21/8/04 nebo pozdějším zkontrolovali před konzumací pečlivě původ suroviny. V USA došlo od 18. května t.r. minimálně ke 34 případům stažení různých druhů výrobků obsahujících mandle společnosti Paramounth Farms, California z prodeje. Čerstvé mandle této společnosti byly ve více než 20 případech prokázány jako původci onemocnění způsobených bakterií Salmonella enteritidis PT9C. Dotyčné mandle se prodávají samostatně pod různými obchodními názvy, nebo jsou součástí nejrůznějších směsí, pomazánek, cukrovinek či pekařských výrobků. Některé druhy mandlí byly pravděpodobně  exportovány i do jiných zemí včetně evropských. Kmen S. enteritidis PT9C, který je spojován s vypuknutím nákazy v USA, byl identifikován metodou pulzní gelové chromatografie (PFGE). Evropská skupina pro monitorování výskytu gastrointestinálních onemocnění (Enter-net) ve své zprávě uvádí, že v evropských zemích byl od roku 2001 zaznamenán pouze jediný případ onemocnění způsobený tímto kmenem. V roce 2004 nebyly hlášeny žádné nové případy, kontrole je ale i nadále věnována zvýšená pozornost. Více informací na adrese  nebo zde

http://www.foodsafetytoday.com