Bezpečnost potravin

Makrelové filety z Penny Marketu obsahovaly listerii

Vydáno: 3. 6. 2009
Autor: bodokova1

Zjištění SZPI.

Řetězec Penny Market prodával uzené filety makrel, které obsahovaly listerii. Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila bakterii v jedné šarži výrobku od polského výrobce Contimax. Penny Market výrobky stahuje z prodeje a zákazníky vyzývá, aby zakoupené zboží vrátili.
"Spotřebitelům, kteří uvedený výrobek Filety makrelové uzené s kořením 150 g nespotřebovali, doporučujeme, aby zboží vrátili v prodejně, kde je koupili. Přímo v prodejnách zákazníky o této možnosti informujeme prostřednictvím informačních vývěsek," uvádí ve svém prohlášení řetězec.
Zároveň ubezpečuje, že se bude snažit podobné situaci předejít.
Listerie se vyskytuje běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách.
Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění může způsobit problémy především těhotným ženám novorozencům, seniorům a lidem s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS. Onemocnění má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.
Zdroj: Agris