Bezpečnost potravin

Loupané lněné semínko – lepší zdroj n-3 mastných kyselin

Vydáno: 19. 11. 2008
Autor:

Kanadská společnost Natunola Health Inc. zavedla patentovaný postup loupání lněného semene, přičemž výsledkem je řada produktů Natunola® Health´s Delight.

Kanadská společnost Natunola Health Inc.  zpracovává lněné semeno k využití do kosmetiky i potravin (např. výrobek řady Natunola® Flax Protein). V r. 2008 byla společnosti udělena cena roku Agri-Foods Canada za inovaci, a sice za nový šetrný postup loupání lněného semene.
Celé nebo drcené lněné semeno je celkem obvyklým produktem na trhu. Celé semínko prochází trávicím traktem téměř aniž by došlo k jeho trávení. Tělo tak nezíská to nejcennější z jádra lněného semene, a sice omega-3 mastné kyseliny. Spotřebitelé obvykle řeší tento problém tím, že semeno melou v kávovém mlýnku. Nadrcené semeno však velmi rychle žlukne. Musí být uchováváno v neprůsvitném obalu v chladničce, a to jen velmi krátkou dobu.
Patentovaným postupem loupání lněného semene se získá jádro, z něhož je již organismus schopen omega-3 mastné kyseliny využít, a přitom nedochází k lisování oleje nebo ohřevu materiálu, které jsou důvodem nežádoucích změn. Takto loupané lněné semínko má i bez chladničky trvanlivost 9 měsíců. Řada výrobků Natunola Health Delight zahrnuje loupaná semena lnu (Shelled Flax Kernel, obsahuje 1.5 g omega-3 MK/5 g semen), prášek z lněného semene (Shelled Flax Meal, obsahuje 1 g omega-3 MK/5 g semen) s různým podílem slupek, které jsou zdrojem vlákniny a lignanů.
Bakers Journal, 68, 2008, č. 6, s. 21