Bezpečnost potravin

Limity pro aflatoxiny v EU zvýšeny v souladu s CA

Vydáno: 31. 3. 2010
Autor:

Kontroverzní nařízení 165/2010/ES výrazně zvyšuje přípustné limity pro aflatoxiny v ořeších, cereáliích, mléce, koření a dětské a kojenecké výživě.

Nařízení 165/2010/ES (Úřední věstník ES, L 50, 27.02.2010)  stanovuje limity pro aflatoxiny tak, aby se pravidla dostala do souladu s Codex Alimentarius. Jedná se o změnu nařízení 1881/2006/ES stanovujícího maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Limit pro různé ořechy byl zvýšen z 4 na 10 μg/kg  (resp. na 15 μg/kg v případě použití ořechů k dalšímu zpracování). Byly zvýšeny i limity pro cereálie, mléko, koření a dětskou a kojeneckou výživu.
Protest proti zmírnění limitu vydala italská zemědělská instituce Coldiretti již před přijetím nařízení.

EU Food Law, 2010, č. 429, s. 10

Aktuální znění nařízení 1881/2006/ES