Bezpečnost potravin

Lactobacillus casei – ověřené probiotikum

Vydáno: 25. 7. 2004
Autor:

L. casei defensis (Actimel) je jedním z těch bakteriálních kmenů, jejichž pozitivní účinek byl prokázán mnoha vědeckými studiemi.

Nejčastěji je probiotický účinek připisován kmenům Lactobacillus, Bifidobacterium a některým kvasinkám.
Probiotické vlastnosti bakteriálního kmene L. casei defensis (Lactobacillus casei DN-114 001) obsaženého v mléčném nápoji Actimel, byly prokázány v řadě studií. Projevil se příznivý účinek na regenerační schopnosti střevní sliznice, účinek v případě zánětlivých projevů Morbus Crohnovy choroby, ale nikoli v případě akutních zánětlivých situací.
Studie, jíž se zúčastnilo 360 osob ukazuje na zkrácení délky trvání typických zimních infekcí gastrointestinálního traktu a dýchacích cest u více než 60letých.
U zdravých kojenců vedlo pravidelné přijímání  fermentovaných mléčných produktů s L. casei defensis k úpravě střevní flory. Výrazně se snížil výskyt a doba trvání průjmových onemocnění u jinak zdravých kojenců a malých dětí. Po 6 měsících po průzkumu však už nebyly pozitivní výsledky vidět. Znamená to, že jen pravidelný příjem probiotik působí dlouhodobě preventivně.
Podrobnější informace najdete po registraci v Potravinářských aktualitách v článku http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=28062&ids=418&sessionid=A0C5180F-45CE-47F2-BE80-207B82201E64
Ernährungs-Umschau, 51, 2004, č. 3, s. 110- 111