Bezpečnost potravin

Kurkuminem proti Alzheimerově chorobě

Vydáno: 18. 3. 2005
Autor:

Výskyt Alzheimerovy choroby v Indii, kde je kurkumin stálou součástí stravy, je více než 4krát nižší než v USA.

Podle výzkumu publikovaného v J. Biological Chemistry je výskyt Alzheimerovy choroby v Indii, kde je kurkumin stálou součástí stravy (součást kari koření), více než 4krát nižší než v USA. Podle výzkumníků z univezity v Kalifornii (Los Angeles) se zdá, že kurkumin blokuje a ničí plak v mozku způsobující onemocnění.

Koření rovněž zpomaluje u myší rozvoj cystické fibrózy, preventivně působí proti vzniku choroby jater u alkoholiků a může zpomalovat jeden typ rakoviny krve a rozvoj roztroušené sklerózy.

Podle výzkumníků ke kurkumin účinnější v zabraňování vytváření bílkovinných fragmentů než mnohé prostředky používané proti Alzheimerově chorobě.

EU Food Law, 2005, č. 195, s. 6

 

Další informace: Kari koření možnou prevencí Alzheimerovy choroby