Bezpečnost potravin

Kozí mléko a sýr

Vydáno: 8. 4. 2008
Autor:

Odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se kozího mléka a sýru.

Odpovědi na otázky týkající se výživy související s mlékem a mléčnými výrobky připravil French Dairy Board (CNIEL).
 
Otázka: Mohou konzumovat kozí mléko osoby s intolerancí laktózy?
 
Osoby s intolerancí laktózy netráví laktózu – cukr, který se přirozeně vyskytuje v mléku (kozím, ovčím, kravském), neboť jim chybí enzym laktáza, který je potřebný pro jeho trávení. Projevem intolerance laktózy jsou problémy při trávení (žaludeční nevolnosti, průjem aj.) Osoby s intolerancí laktózy mohou obecně bez problémů konzumovat sýry, které prošly procesem zrání, neboť obsahují malé množství laktózy nebo ji neobsahují vůbec. Většina osob s intolerancí laktózy může rovněž bez problémů konzumovat jogurty a malá množství mléka.
 
Otázka: Obsahuje kozí UHT mléko konzervační prostředky?
 
Kozí mléko neobsahuje konzervační prostředky. UHT kozí mléko se zahřívá na vysokou teplotu (Ultra High Temperature, UHT), která zajišťuje, že lze výrobek před otevřením obalu uchovávat při pokojové teplotě po delší dobu (mezi 90 až 150 dny, datum expirace je uvedeno na obalu). Po otevření obalu lze mléko uchovávat v chladničce po dobu 2–3 dnů.
 
Otázka: Je kozí mléko a sýr bohatým zdrojem tuku a energie?
 
Plnotučné kozí mléko obsahuje asi 3,5 % tuku (3,5 g ve 100 ml mléka) a 58 kcal (243 kJ)/100 ml. Polotučné kozí mléko obsahuje 1,5 % tuku a 48 kcal (200 kJ)/100 ml.
Kozí sýr obsahuje 12–27 g tuku/100 g, což je ve srovnání s obsahem tuku v ostatních sýrech poloviční množství. Obsah tuku má vliv na typickou chuť a texturu. Čím je kozí sýr čerstvější, tím více obsahuje vody a méně tuku. Energetická hodnota sýru z kozího mléka se pohybuje v rozmezí od 160 kcal (670 kJ)/100 g u čerstvého sýru do 330 kcal (1380 kJ)/100 g u vyzrálého sýru. Čím je kozí sýr čerstvější, tím je jeho energetická hodnota nižší (obsahuje více vody).
 
Otázka: Jak je to s jogurtem z kozího mléka?
 
Stejně jako každý jiný jogurt (z kravského nebo ovčího mléka) je jogurt z kozího mléka dobrým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminů skupiny B. To, jestli se upřednostní jogurt z kozího, kravského nebo ovčího mléka je obecně otázkou chuti.
 
Otázky: Obsahují výrobky z kozího mléka vápník?
 
Kozí mléko je výborným zdrojem vápníku (120 mg/100 ml). Obsah vápníku se v kozím mléku pohybuje mezi 80–530 mg/100 g. Aby se získal prospěch z výživové hodnoty sýru z kozího mléka, musí se rozlišovat mezi různými sýry, které mají rovněž různé chutě.
 
Otázka: Obsahuje kozí mléko a sýr cholesterol?
 
Obsah cholesterolu se v kozím mléku pohybuje od 6 mg/100 ml polotučného mléka po 12 mg/100 ml plnotučného mléka. Sýry z kozího mléka rovněž obsahují cholesterol, avšak v rozumném množství: v rozmezí 20–30 mg v porci o velikosti 30 g*.
 
*) Pro srovnání: 20 g másla obsahuje 50 mg cholesterolu, 1 vejce (60 g) 270 mg cholesterolu, 100 g vaječného žloutku 1 560 mg cholesterolu, 10 g jater 300 mg cholesterolu.
Je třeba vědět, že obsah cholesterolu v potravinách má pouze velmi omezený vliv na hladiny cholesterolu u zdravých osob. Hladiny cholesterolu u lidí závisejí na dvou zdrojích: 2/3 se syntetizují v játrech a 1/3 pochází z potravin. U zdravých osob si tělo reguluje hladinu cholesterolu. Jestliže se sníží příjem cholesterolu, tělo ho automaticky produkuje více a naopak.
Cholesterol je nezbytný pro život. Je to prekurzor žlučových kyselin, steroidních hormonů a provitaminu D. Hraje rovněž úlohu ve vývoji buněčných membrán.
 
Otázka: Jaká je výživová hodnota kozího mléka?
 
Kozí mléko je vydatný zdroj bílkovin. Obsahuje všechny aminokyseliny nezbytné pro organismus. Vysoká je koncentrace fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku. Kozí mléko je bohaté na vitaminy skupiny B, které přispívají k dobrému fungování tělních buněk.
 
Otázka: Obsahuje kozí sýr vitaminy?
 
Sýr z kozího mléka obsahuje všechny vitaminy skupiny B a zejména vitamin B2 (podílí se na tvorbě tkání, fungování zraku, růstu aj.) a B9 (kyselina listová: má vliv na tvorbu červených krvinek, nervových buněk). Sýr z kozího mléka je také dobrým zdrojem vitaminu A, který je důležitý zejména pro zrak, růst, ochranu pokožky a pro zpomalení procesů stárnutí.
 
Otázka: Mohou kozí mléko konzumovat děti s alergii na kravské mléko?
 
Někteří odborníci doporučují při alergii na kravské mléko podávat mléko kozí nebo ovčí. Bílkoviny těchto tří druhů mléka však mají velmi podobné složení. Existuje riziko, že děti s alergií na kravské mléko budou také alergické na ostatní druhy mléka. O stravě pro děti s alergií je třeba se poradit s lékařem.
 
Zdroj: IDF (International Dairy Federation)