Bezpečnost potravin

Konzumace krvavého steaku může být bezpečná

Vydáno: 5. 6. 2004
Autor:

Příčinou kontaminace krvavých steaků E. coli není, podle výsledků britského výzkumu, čerstvé maso, ale znečištěné kuchyňské náčiní, používané k přípravě.

Podle informací BBC (News, Health) zjistili pracovníci z univerzity v Nottingham, že konzumace krvavého steaku nemusí nutně vést k otravě z potravin, pakliže kuchyňské náčiní/nádobí používané k přípravě je udržováno v naprosté čistotě. K těmto závěrům dospěli výzkumníci po provedení experimentů s čerstvě ukrojenými plátky hovězího masa, na které byly přeneseny bakterie Escherichia coli. Ačkoliv je známo, že E. coli se ničí vysokou teplotou, byly v připraveném krvavém steaku přítomny i po tepelné úpravě. Bylo ovšem zjištěno, že přeživší bakterie se na steak dostaly rekontaminací během pečení, a to prostřednictvím kleštiček, používaných k obracení steaku. V další fázi experimentu pak byly steaky se stejnou výchozí úpravou obraceny kleštičkami sterilizovanými v etanolu, aby se zajistilo, že nemůže dojít k rekontaminaci masa. V tomto případě nebyly žádné bakterie E. coli detektovány. Tyto výsledky vedly k závěrům, že i krvavý steak se může připravit bezpečně, za předpokladu že nedochází k rekontaminaci použitým kuchyňským náčiním.
http://www.foodsafetytoday.com