Bezpečnost potravin

Kontaminace vepřového masa Streptococcus suis

Vydáno: 23. 9. 2005
Autor:

Na základě výskytu Streptococcus suis ve vepřovém mase v Číně vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučení k zamezení onemocnění z konzumace infikovaného masa.

Poté, co se uskutečnila schůzka mezinárodních expertů, vydala WHO v souvislosti s bezpečností potravin doporučení týkající se kontaminace vepřového masa mikroorganizmem Streptococcus suis. Podle expertů dochází ke kontaminaci masa s největší pravděpodobností při mechanickém působení (řezání, drhnutí) na kůži. Riziko onemocnění z kontaminovaného masa pravděpodobně nehrozí, pokud je vepřové maso dostatečně tepelně opracováno (teplotou nad 70 °C ve všech částech výrobku). WHO doporučuje postupovat při porážce i při přípravě potravin podle zásad správné hygienické praxe. Tím dojde i k eliminaci onemocnění způsobeného Streptococcus suis.

 

Doporučení WHO

 

www.leatherheadfood.com (19. 9. 2005)