Kontaminace kuřat kampylobakterem
Vydáno: 11. 6. 2010
Autor:
Výsledky švýcarské studie prokázaly, že téměř každé druhé kuře v obchodní síti je infikováno kampylobakterem.
Basilej (aho/lme) – Kantonální laboratoř města Basileje prokázala kontaminaci kampylobakterem u 41 procent analyzovaných kuřat a kuřecích dílů.
Basilejská studie je součástí celoplošné kampaně švýcarského Federálního zdravotního úřadu (BAG). Celkem bylo v období od 1. dubna 2009 do 31. 3. 2010 analyzováno 75 různých vzorků syrových, neupravených potravin, pocházejících z filiálek pěti velkodistributorů a ze třech lokálních řeznictví. 69 vzorků bylo odebráno z předbalených výrobků a 6 vzorků z volně nabízeného zboží. U 38 vzorků s jednalo o chlazené zboží, u 37 o zboží zmrazené. 39 vzorků pocházelo z potravin domácí provenience a 36 vzorků ze zboží zahraničního původu. Mikrobiologické vyšetření prokázalo jak kvantitativní, tak také kvalitativní průkaz kampylobaktera.
Kategorie
|
Počet analyzovaných vzorků
|
Počet vzorků pozitivních na Campylobacter
|
Procentický podíl kontaminovaných vzorků
|
Maso s kůží
|
24
|
12
|
50
|
Maso bez kůže
|
28
|
11
|
39
|
Upravené maso
|
23
|
8
|
35
|
Celkem
|
75
|
31
|
41
|
Maso domácího původu
|
39
|
17
|
44
|
Maso zahr. původu
|
36
|
14
|
39
|
Celkem
|
75
|
31
|
41
|
Chlazené maso
|
38
|
25
|
66
|
Mrazené maso
|
37
|
6 (5 švýc. a 1 zahr. pův.)
|
16
|
Celkem
|
75
|
31
|
41
|
Zvlášť často – v 50 % – byla kontaminována těmito gramnegativními baktériemi kuřata nebo kuřecí díly s kůží. Příznivější byla situace u hluboko zmrazeného zboží, kde byla prokázána kontaminace kampylobakterem pouze u 16 % vzorků. Je známo, že zárodky kampylobaktera při mrazení hynou.
Jedním z důvodů zahájení šetření byl kontinuálně stoupající počet ohlášených kampylobakteriálních nákaz v zemi. V roce 2008 bylo ve Švýcarsku zaregistrován výskyt 7 800 případů. V roce 2007 to bylo okolo 6 000 a v roce 2006 více než 5 300 případů.
Schweiz: Fast jedes zweite Hähnchen im Handel mit Campylobacter infiziert
[2010-06-08], http://www.animal-health-online.de