Bezpečnost potravin

Kombinací potravin proti srdečním chorobám

Vydáno: 2. 6. 2005
Autor:

Polymeal – stravovací program sestavený v Nizozemí na základě účinků jednotlivých potravin proti kardiovaskulárním chorobám údajně sníží riziko onemocnění o 76 %.

V „University Medical Center“, Rotterdam, provedli průzkum odborné literatury pro zjištění potravin, které mají jednotlivě příznivý účinek proti srdečně cévním chorobám (CVD) a na základě matematického modelu vytvořili stravovací program snižující riziko kardiovaskulárních chorob o 76 %. Měla by to být přirozenější alternativa koktejlu „polypill“ vytvořeného v r. 2003 ze šesti rostlin individuálně účinných proti CVD, který u osob nad 55 let snížil riziko CVD o 80 %.

Podle literárních údajů snižuje 150 ml vína denně riziko CVD o 32 %, ryby konzumované 4x týdně o 14 %, 100 g hořké čokolády snižuje krevní tlak o 21 % a 400 g ovoce a zeleniny denně odpovídá účinku 100 g čokolády. Denní konzumace česneku snižuje cholesterol v míře odpovídající snížení rizika CVD o 25 % a 68 g mandlí denně sníží cholesterol tak, že riziko CVD je o 12 % nižší.

Výsledky meta-analýzy byly jako režim „polymeal“ aplikovány na více než 9000 účastníků studie „Framingham Heart Study“. Výsledky studie byly hodnoceny podle výskytu CVD, CVD končící smrtí, úmrtí z jiných příčin a bez výskytu CVD. Z toho vyplynulo, že sledovaný stravovací režim sníží riziko CVD o 76 %. Vynechání vína má největší vliv na míru snížení rizika, dosáhne se jen 65% snížení. Vynechání jiných potravin se projeví méně výrazně. Z modelů vyplynulo, že u mužů konzumujících „polymeal“ lze očekávat život delší o 6,6 let a zabránění CVD po dobu 9 let (u žen se život prodlouží o 4,8 let a zabrání se CVD po 8 let). Z podkladů nevyplývají žádné vážnější vedlejší účinky, jen někdy je uváděno, že tělo páchne po česneku. Avšak konzumace ryb nebo vína (nebo dalších druhů alkoholu) ve větším množství by mohla mít negativní zdravotní účinek.

Polymeal lze aplikovat jako bezpečný způsob stravování. Dalšího snížení rizika CVD se dosáhne nekouřením a tělesným cvičením.

 

Podrobnosti najdete zde.

Další informace:

Zázračná“ pilulka proti srdečním chorobám

Food Processing, 2005, č. 2, s. 10