Bezpečnost potravin

Klikva v mléčných výrobcích

Vydáno: 2. 8. 2001
Autor:

klikva, příznivé zdravotní účinky, mléčné výrobky s klikvou

Klikva, tato příbuzná borůvky a brusinky, je zatím nejznámější jako ovoce podávané ve formě omáčky s pečenou krůtou o vánočních svátcích ve Spojených Státech. V mléčných výrobcích u nás se prakticky neuplatňuje a v jiných zemích zatím jen málo, zřejmě kvůli své poněkud kyselé a svíravé chuti. Bylo však zjištěno, že klikvové výrobky mají díky vysokému obsahu antioxidačně působících flavonoidů v lidském organismu protirakovinné účinky. Již dříve bylo prokázáno, že klikva působí antibakteriálně, redukuje infekci řady orgánů, působí příznivě při zánětech močového ústrojí či zánětech dásní.  
Zatím nejdál v používání klikvy v mléčných výrobcích jsou v Japonsku. Firma Morinaga Milk vyrábí klikvový jogurt a klikvový mražený krém. Firma Tarami přišla na trh s klikvovým jogurtovým dezertem, který obsahuje též jahody, firma Meiji Milk vyrábí jogurt se směsí lesních plodů a klikvu má, jakožto „vlajkovou plodinu“ zobrazenu na obale jogurtu.
Anglická firma Sunjuice Ltd. se na SIALu v Paříži prezentovala třemi druhy výrobku Bio Smoothie, z nichž jeden byl klikvovo-malinový. Tento mléčný zakysaný nápoj se vyrábí z biojogurtu obsahujícího probiotické kultury a klikvového a malinového protlaku. Výrobci používají raději než dříve běžně používané aseptické protlaky protlak mražený, protože ten nemá nepříjemnou vařenou příchuť.
www.dairyfoods.com