Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Karotka prevencí demence? do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Karotka prevencí demence?

Vydáno: 24.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Dlouhodobý přísun antioxidantu beta-karotenu může redukovat pokles kognitivních schopností.
Výzkumníci z Harvard Medical School zjistili, že dlouhodobý příjem beta-karotenu je spojen s redukováním úbytku kognitivních schopností. Beta-karoten je antioxidant nacházející se v červené, oranžové, žluté a zelené zelenině a ovoci a může se metabolizovat na vitamin A. Autoři vycházeli z toho, že jedním z hlavních faktorů úbytku kognitivních schopností může být dlouhodobé poškozování buněk působením oxidačního stresu, přičemž antioxidanty mohou oxidační stres redukovat prostřednictvím neutralizace volných radikálů. Předpokládají proto, že dlouhodobý přísun antioxidantů může redukovat pokles kognitivních schopností. V rámci výzkumu byly sledovány dvě skupiny mužů ve věku 65 let a výše ze studie Physicians Health Study II, z nichž první byla dlouhodobě (18 let) sledovaná skupina 4 052 mužů, druhá zahrnovala 1 904 mužů sledovaných po dobu 1–4 let. V obou případech muži užívali každý druhý den buď 50 mg beta-karotenu, nebo placebo. U mužů krátkodobé studie nebyly zaznamenány žádné podstatné rozdíly v účincích při konzumací beta-karotenu, resp. placeba, u dlouhodobých studií ale skupina s beta-karotenem vykazovala oproti skupině s placebem výrazně vyšší skóre u kognitivních testů. Autoři zdůrazňují, že i relativně nevelké rozdíly v kognitivních schopnostech, zejména verbální paměti, mohou podstatně snížit eventuální riziko demence a tudíž dlouhodobá konzumace beta-karotenu může mít na lidské zdraví značný vliv. V této souvislosti je ale třeba upozornit, že suplementy beta-karotenu mohou zvyšovat u kuřáků riziko rakoviny plic a že vysoké dávky antioxidantů mohou mít pro lidské zdraví i negativní důsledky. Článek byl publikován v časopisu Archives of Internal Medicine, 167 (20), 2007, s. 2177–2183.
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=235
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018