Karcinogenní sloučeniny v potravinách II
Přehled významných skupin karcinogenních látek, které mohou být obsaženy v potravinách a pochutinách u nás běžně konzumovaných.
MŠMT ČR finančně podpořilo (grant reg. č. 432100001) práci provedenou na Ústavu chemie a biochemie Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně zabývající se exogenními karcinogeny v potravinách a karcinogeny vznikajícími při jejich technologickém zpracování.
V přehledovém článku jsou poskytnuty informace o těchto karcinogenech:
* nitrososloučeniny,
* heterocyklické aminy,
* polycyklické aromatické uhlovodíky,
* monocyklické aromatické uhlovodíky,
* polychlorované aromáty a organochlorové pesticidy,
* ftaláty.
Chemické Listy 99, 2005, č. 1, s. 3–12 [pdf ; 408832 bytů]
V potravě se může vyskytovat celá řada karcinogenních sloučenin, které jsou přirozenou složkou rostlin používaných pro potravinářské účely. O karcinogenezi a přírodních karcinogenech bylo pojednáno v Chemických Listech 98, 2004, č. 7, s. 379–387, popř. v příspěvku na Agronavigatoru.