Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kapsinoidy a regulace tělesné hmotnosti do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Kapsinoidy a regulace tělesné hmotnosti

Vydáno: 15.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Bylo zřízeno nové informační centrum pro kapsinoidy, které má napomáhat jejich praktickému využití k regulaci hmotnosti.
Firma Ajinomoto oznámila, že od 11. června 2007 zahajuje provoz informačního centra pro kapsinoidy a zdraví. Jde o první iniciativu v USA, jejímž cílem je vzdělávat odborníky zabývající se problematikou zdraví, ale i spotřebitele, a to v oblasti vlivu kapsinoidů na zdravotní stav konzumentů. Kapsinoidy představují skupinu sloučenin pocházejících z CH-19 sladké chilli papriky, která nemá extrémní štiplavost hot chilli papriky.
Sladká chilli paprika CH-19 byla vyšlechtěna tak, aby obsahovala mnohem vyšší koncentrace kapsinoidů a velmi nízké koncentrace kapsaicinu. Podle vědců z univerzity v Kyoto (Japonsko) aktivují kapsinoidy sladkých paprik CH-19 stejné typy receptorů, čímž vykazují pravděpodobně i stejný prospěch jaký poskytuje kapsaicin nacházející se v hot chilli paprikách.
Obecně se uvádí, že kapsaicin je složka chilli paprik, která po konzumaci vytváří v těle pocit horka a pocení a rovněž u lidí zvyšuje spalování tuku nebo “termogenezi”. Výzkumníci se shodují na tom, že při dostatečném začlenění hot chilli paprik do stravy dojde k mírně vyššímu spalování tuku, než je běžné. Extrémní štiplavost této papriky však brání tomu, aby ji většina lidí pravidelně konzumovala.
Nejnovější výzkum ve firmě Ajinomoto podporuje teorii, že kapsinoidy jsou účinné látky, které mají schopnost napomáhat u řady lidí regulovat jejich hmotnost. Firma se domnívá, že je důležité šířit vědecky podložené informace tak, aby odborníci na zdraví i spotřebitelé mohli posoudit, jaký je potenciál pro začlenění kapsinoidů do denní stravy.
Informační centrum pro kapsinoidy www.capsinoids.com má dvě složky:
1. vzdělávání odborníků i spotřebitelů: www.aboutcapsinoids.com
2. přehled nejnovějších studií publikovaných o bezpečnosti a prospěchu kapsinoidů: www.capsinoidsresearch.com ; na této stránce je uvedena bezplatná telefonní linka pro pokládání dotazů odborníkům.
 
IFT (zpráva z 11. června 2007)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021