Kakao s vysokým obsahem antioxidantů
Vydáno: 31. 10. 2007
Autor: pospisilova
Společnost Barry Callebaut uvedla na trh další čokoládový výrobek s vysokou hladinou flavanolů s antioxidačními účinky.
Společnost Barry Callebaut rozšířila své portfolio zdravých čokolád o další čokoládový výrobek s vysokou hladinou flavanolů s antioxidačními účinky. Obdobně jako jiné společnosti vynakládá švýcarský výrobce čokolád miliony na vývoj, výrobu a marketing nových zdravějších čokoládových výrobků, s nižším obsahem tuku a cukru, tak jako to požadují spotřebitelé. Nový výrobek Acticoa obsahuje asi 80 % flavanolů obsažených v surových kakaových bobech, takže antioxidační účinek na lidské zdraví vykazují již pouhé dva gramy výrobku. Kakao bohaté na flavanoly se může používat nejenom v čokoládových nápojích, ale i v dezertech, funkčních biskvitech, cukrářských náplních a snack výrobcích a společnost hledá ještě další oblasti využití. Flavanoly mají pozitivní vliv na lidské zdraví protože napomáhají neutralizovat volné radikály, které poškozují tělesné buňky a způsobují tak oxidační stres. Dlouhodobá expozice oxidačního stresu je spojována se vznikem širokého spektra chronických onemocnění včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob, artritidy, diabetu a neurovegetativních onemocnění. Tato konstatování potvrzují výsledky nedávného výzkumu společnosti American Association for the Advancement of Science (AAAS), http://www.aaas.org/aboutaaas/), které ukázaly, že čokoláda bohatá na flavanoly může zvyšovat prokrvování mozku a zlepšovat kardiovaskulární zdraví. AAAS spojuje lepší prokrvování mozku v důsledku přítomnosti kakaových flavanolů se zvýšenou produkcí oxidu dusičného, který je využíván endotelem pro signalizaci okolnímu svalstvu k relaxaci, což má rovněž pozitivní důsledky pro kognitivní funkce, zejména učení a zapamatovávání si. Tyto výsledky jsou povzbuzující obzvláště pro generaci narozenou v období „boomu“ v letech 1946–1964. Tato věková skupina tvoří největší část populace v USA i v Evropě a je stále více potenciálně ohrožena srdečními chorobami a poklesem kognitivních schopností včetně Alzheimerovy choroby, u níž se očekává, že se její výskyt do roku 2047 zvýší až čtyřnásobně. Podle analytiků trhu Frost and Sullivan se odhaduje, že výnosy z potravin obohacených antioxidanty se zvýší do roku 2008 na 70 mil. USD. Další společností, která prosazuje antioxidační účinky kakaa je kupříkladu Mars, která se účastní výzkumu prováděného s populací panamských indiánů, kteří konzumují značná množství kakaa, a u kterých se hypertenze nebo kardiovaskulární onemocnění vyskytují pouze v nepatrné míře. Jinou společností je Hershey (http://www.hersheys.com/), která v letošním roce uvedla na trh mléčnou čokoládu s antioxidanty, resp. čokoládu z celých kakaových bobů.