Bezpečnost potravin

Jogurtové bakterie napomáhají prevenci zubního kazu

Vydáno: 26. 3. 2005
Autor:

Japonští výzkumníci zjistili, že konzumace jogurtu bez cukru může mírnit problémy s páchnoucím dechem a působit preventivně na tvorbu zubního kazu a záněty dásní.

Japonští výzkumníci z Tsurumi University v Jokohamě zjistili, že konzumace jogurtu bez cukru může mírnit problémy s páchnoucím dechem a působit preventivně na tvorbu zubního kazu a nemocí dásní. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že 80 % účastníků mělo po šestitýdenní konzumaci jogurtu nižší hladinu hydrogensulfidu, který je hlavní příčinou páchnoucího dechu. Rovněž se ve skupině konzumentů jogurtu výrazně snížil výskyt zubního plaku a zánětů dásní. Příznivé účinky pravděpodobně vykazují aktivní jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricus a  Streptococcus thermophilus. Výsledky výzkumu byly prezentovány na zasedání Mezinárodní asociace pro dentální výzkum v USA počátkem března letošního roku. Výzkumu se zúčastnilo 24 dobrovolníků, kteří po dobu dvou týdnů nejedli jogurty ani podobné potraviny jako sýry či tvaroh, a po této době u nich byla ve slinách zjišťována hladina bakterií a látek působících páchnoucí dech včetně hydrogensulfidu. Potom po dobu šesti týdnů konzumovali účastníci 90 g jogurtu denně. V konečné fázi výzkumu bylo konstatováno, že u 80 % účastníků došlo ke snížení hladiny hydrogensulfidu. U jednoho ze čtyř sledovaných se pach z úst vyskytoval pravidelně, zatímco u 19 z dvaceti byl ovlivněn zánětem dásní.

http://www.nutraingredients.com