Bezpečnost potravin

Jogurt s inulinem podporuje vstřebávání vápníku

Vydáno: 23. 7. 2001
Autor:

jogurt, inulin,  podpora vstřebávání vápníku v tlustém střevě, mechanismus

Jogurt vyráběný americkým výrobcem mléčných výrobků Stonyfield Farm pod názvem Yo self, označovaný výrobcem jako „podporovatel vstřebávání vápníku“, je určený především ženám. Jogurt obsahuje šest kmenů probiotických bakterií a pro člověka nestravitelný inulin. Inulin je považovaný za prebiotikum, neboť podporuje růst probiotických bakterií. Jogurt Yo self jako celek je popisovaný jako symbiotický, neboť podporuje udržování vybalancované střevní mikroflóry. Inulin nepodporuje pouze růst pro zdraví člověka užitečných bakterií, nýbrž zlepšuje i vstřebávání vápníku. Výsledky posledních výzkumů naznačují, že vysoká koncentrace karboxylových kyselin s krátkým řetězcem, které vznikají v důsledku štěpení (fermentace) inulinu bakteriemi, usnadňuje vstřebávání minerálních látek v tlustém střevě, zejména vápníku a hořčíku. Extenzivně fermentovaný inulin vede k okyselení obsahu tlustého střeva, tím ke zvýšení koncentrace iontů minerálních látek, např. vápníku, což  vytváří příznivé podmínky pro zvýšení difuze iontů těchto látek do buněk sliznice tlustého střeva.
Podle deklarace výrobce kelímek jogurtu Yo self obsahuje 20 % doporučené denní dávky vápníku. A spojení vápníku s inulinem představuje „malou zdravotní pojistku“ zejména pro ženy v menopauze.
Jogurt je k dispozici ve čtyřech příchuťových variantách: jahodový, banánový, karamelový a čokoládový. Jeden kelímek jogurtu s ovocnou příchutí představuje 100 kalorií, s karamelovou a čokoládovou 110 kalorií. Všechny potom obsahují pouze 1 gram tuku. Jogurt má certifikát organické potraviny.
Stonyfield je v současnosti jediný americký výrobce jogurtů přidávající do svého výrobku inulin.

www.dairyfoods.com