Bezpečnost potravin

Jak řešit problém nedostatku selenu ve výživě lidí?

Vydáno: 19. 8. 2004
Autor:

Výzkum provedený ve Velké Británii a Švédsku ukazuje, že náhrada anorganického selenu organickým zdrojem zvyšuje obsah prvku v mléce a mléko se stává „funkční potravinou“ zlepšující přísun prvku pro lidi.

 

Základním stopovým prvkem jak ve výživě lidí, tak zvířat je selen. Podle výzkumu provedeného ve Švédsku a Velké Británii je organický zdroj selenu (kvasinky se selenem) pro dojnice účinnější než jeho anorganický zdroj. Organický zdroj aplikovaný do krmiv pro dojnice, v porovnání s anorganickým zdrojem, zdvojnásobí obsah Se v mléce a zlepšuje stav tohoto prvku u lidí. Selen z kvasinek má vyšší pro dojnice biologickou dostupnost a může ovlivnit imunitní systém, reprodukci a mít další příznivý účinek.

Výzkumně bylo zjištěno, že doplněk účinnější formy  selenu může stimulovat imunitní reakci organizmu, zlepšit reprodukci, snížit mortalitu telat, omezit počet případů zadržené placenty, omezit výskyt zánětu dělohy, počet somatických buněk v mléce a výskyt mastitidy; může snížit nebo vyloučit nutriční svalovou degeneraci u telat.

Na základě výsledků výzkumu vědci uvádějí, že  aplikace organického selenu všem hospodářským zvířatům by významně zvýšila obsah selenu v dalších potravinách živočišného původu – mase a vejcích.

Feed Intern., 25, 2004, č. 7, s. 14-18