Isoflavony v doplňcích stravy pro ženy po menopauze nejsou škodlivé
Stanovisko EFSA ze dne 21. října 2015 k možným rizikům spojeným s isoflavony
Obsáhlý přezkum dostupných vědeckých důkazů neodhalil žádné náznaky toho, že isoflavony, v koncentracích běžně se nacházejících v doplňcích stravy, jsou škodlivé pro ženy po menopauze. Isoflavony jsou přirozeně se vyskytujícími látkami, které se nachází, kromě dalších zdrojů, i v sóji, jeteli a v kořenu kudzu. Jejich extrakty jsou často používány jako přísady do výživových doplňků.Dr. Alicja Mortensen, vedoucí panelu EFSA pro potravinová aditiva (Scientific Panel on Food Additives, ANS), který isoflavony posuzoval, prohlásila: „Revidované důkazy nenaznačují, že by existovaly škodlivé účinky pro tři orgány, na které bylo posuzování zaměřeno – mléčnou žlázu, dělohu a štítnou žlázu. Brali jsme v úvahu studie, které testovaly dávky isoflavonů běžně se vyskytujících v potravinových doplňcích, a které jsou cílené na ženy po menopauze v EU. Tyto závěry byly vypracovány na základě údajů, jež byly zkoumány a sbírány u žen po menopauze a jsou podpořeny výsledky ze studií u zvířat.“
Dr. Mortensen však zdůraznila, že tyto výsledky jsou limitovány dávkou a dobou, po které jsou tyto dávky užívány, kdy v revidovaných studiích se to u produktů dostupných na evropském trhu doba používání lišila od tří měsíců do téměř jednoho roku.
Experti EFSA se také pokoušeli zhodnotit možná rizika pro ženy v průběhu přechodného období menopauzy a pro ženy po menopauze s vlastní nebo rodinnou anamnézou rakoviny. Zjistili však, že neexistují žádnéúdaje pro hodnocení bezpečnosti těchto látek ve vztahu k této skupině žen.
V souladu s novým přístupem EFSA „Podpora metody pro použití důkazů“ („Promoting Methods for Evidence Use“) zachytil ANS postup při provádění tohoto hodnocení rizik v protokolu, který obsahuje všechny kroky, které vedly k dosažení konečných závěrů. Jednalo se o první stanovisko EFSA na které byl aplikován tento nový způsob práce, který zvyšuje robustnost a transparentnost vědeckého procesu.
Prof. Ursula Gundert-Remy, členka panelu ANS a vedoucí pracovní skupiny panelu zabývající se isoflavony, říká: „Definování protokolu před začátkem hodnocení nám pomohlo ujasnit si obsah naší revize, a jaké informace jsou potřeba vyzdvihnout. Důraz byl výlučně kladen na možné zdravotní účinky na dělohu, štítnou žlázu a prsní žlázy, zejména u žen procházejících menopauzou a u žen po menopauze.“‘
„Například, pro nás pak bylo jasné, že vyloučíme všechny studie o mužích nebo údaje týkající se používání sóji u dětí. Bylo také jasné, že informace o možných benefitech isoflavonů na bázi potravinových doplňků byly rovněž mimo rozsah našeho hodnocení.“
Stanovisko Úřadu je dostupné na internetových stránkách EFSA.
Zdroj: EFSA: Isoflavones in food supplements for post-menopausal women: no evidence of harm
Poznámka:
Menopauza je přirozený jev, se kterým se setkává každá žena okolo věku 50 let. Jde o dlouhodobý proces postupných změn v hladině ženských hormonů, při kterém dochází ke snížení produkce estrogenu a progesteronu. Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.
Označení perimenopauza se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje tzv. přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků.