Bezpečnost potravin

Instrukce AFSSA pro přípravu kojenecké stravy

Vydáno: 17. 11. 2005
Autor:

K zabránění alimentární infekce radí francouzský úřad pro bezpečnost potravin matkám i organizacím, jak připravovat a uchovávat kojeneckou stravu.

Francouzský úřad pro bezpečnost potravin AFSSA vydal nové pokyny pro přípravu kojenecké stravy vzhledem k tomu, že dva novorozenci zemřeli na kontaminaci Enterobacter sakazakii a další čtyři případy byly velmi vážné. Tato doporučení nejsou určena jen nemocnicím pečujícím o novorozence a předčasně narozené děti, ale i všem organizacím pečujícím o děti a také matkám doma.

Dodržujte tyto zásady:

         Dětskou stravu neuchovávejte při pokojové teplotě déle než hodinu po její přípravě.

         Při uchovávání v chladničce nesmí být teplota vyšší než 4 ºC a doba delší než 30 h.

         Pokud se láhev opakovaně ohřeje, musí být obsah spotřebován do 30 min.

         K ohřívání nepoužívejte mikrovlnnou troubu, ale vodní lázeň nebo speciální ohřívač na láhve.

         Pamatujte, že sušená výživa není sterilní.

         Nepoužívejte minerální vodu z láhve, která byla otevřena před více než 24 h.

         Při použití vody z kohoutku nechte vodu několik vteřin odtéci a používejte jen studenou vodu. Kohoutek pravidelně čistěte.

Dále jsou obsažena doporučení o přepravě a skladování pro ženy, které odstříkávají mléko a krmí z láhví.

 

Národní úřad pro potraviny ve Finsku vydal obdobné pokyny, které musí být uváděny na obalu kojeneckých výrobků (viz Instrukce pro přípravu kojenecké stravy ve Finsku).

 

EU Food Law, 2005, č. 231, s. 15