Identifikace mikroorganismů dalšími způsoby vedle klasické mikrobiologie
Zdokonalené metody pro stanovení mikrobiální kontaminace v potravinách a jejich vzájemné porovnání.
Už desetiletí jsou s úspěchem využívány mikrobiologické analýzy ke kontrole potravinářských výrobků a nápojů. Při kontaminaci mikroorganismy je často možné ihned po zjištění choroboplodných zárodků stanovit závažnost poškození kvality výrobku a okamžitě použít vhodnou cílenou desinfekci. Běžně se daří původce mikrobiologických změn potravinářských výrobků kultivovat, poté následuje identifikace zárodků, kde se jedná, podle druhu metody, o frustrující činnosti vyžadující mnoho času, nebo o činnosti které mohou být málo průkazné. Tradiční postupy spočívají v biochemických testech, při kterých se provádí identifikace na základě druhově specifického růstu, látkové výměny a reakce vzorku. Následuje srovnání morfologie mikroorganismů bez použití přístrojů. Naproti tomu alternativní metody, jako polymerázová řetězová reakce (PCR) nebo hmotnostní spektrometrie (MS) poskytují vynikající výsledky.