ICBP: Geneticky modifikované potraviny
Bezpečnost GMO uváděných na trh.
Moderní biotechnologie nachází široké uplatnění ve farmaceutickém průmyslu i v agro-potravinářském sektoru. Příkladem jejího využití je aplikace geneticky modifikovaných organismů (GMO) v potravinovém řetězci.
GMO jsou organismy (rostliny, živočichové, mikroorganismy: bakterie, viry aj.), jejichž genetické vlastnosti byly uměle modifikovány tak, aby došlo k vytvoření nové vlastnosti, např. rezistence rostlin k nemocem nebo škůdcům, zvýšení kvality nebo nutriční hodnoty potravin, zvýšení výnosů plodin, tolerance rostlin vůči herbicidům aj.
Aby se zajistilo, že vývoj v oblasti moderní biotechnologie a specifičtěji u GMO bude probíhat zcela bezpečně, byl v EU vytvořen legislativní rámec, který zahrnuje několik legislativních dokumentů. Je to:
směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2001/18/ES ze dne 12. března 2001 o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí a o zrušení směrnice Rady 90/220/EHS. Uvedená směrnice se rovněž zabývá umisťováním GMO (produktů obsahujících GMO nebo vytvořených z GMO) na trh, např. pro pěstování, import nebo zpracování do průmyslových výrobků.
Situace v ČR
V České republice počátkem roku 2004 nabyl účinnosti zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání s GMO a genetickými produkty. Nařízení (ES) z roku 2003 jsou přímo aplikovatelné předpisy ve všech státech EU.
Ministerstvo zemědělství ČR průběžně informuje o problematice geneticky modifikovaných potravin a krmiv, přičemž téma GMO je rozděleno do těchto čtyř kategorií:
Při Ministerstvu životního prostředí ČR (Odbor 750: environmentální rizika) je zřízen sekretariát České komise pro nakládání s GMO (CK GMO). K dispozici je Zápis ze 47. schůze CK GMO, která se uskutečnila dne 11. prosince 2007.