Bezpečnost potravin

I přes zákaz EU krmí lidé vepře zbytky jídel z jídelen

Vydáno: 24. 7. 2004
Autor:

Restaurace, které dosud prodávaly zbytky jídel chovatelům zvířat, by měly od letošního května za likvidaci těchto zbytků platit. Důvodem je nařízení EU, které zakazuje krmit hospodářská zvířata právě kuchyňským odpadem. Řada provozoven však nařízení nedodržuje.

Restaurace, které dosud prodávaly zbytky jídel chovatelům zvířat, by měly od letošního května za likvidaci těchto zbytků platit. Důvodem je nařízení EU, které zakazuje krmit hospodářská zvířata právě kuchyňským odpadem. Jak informují dnešní Lidové noviny, řada provozoven však nařízení nedodržuje. Odpad, nespotřebovaný lidmi, končí v žaludcích hospodářských zvířat. Dříve obvyklý způsob, kdy si přímo z jídelen odváželi zbytky jídel zejména chovatelé prasat, je nyní pod hrozbou přísné pokuty zakázaný. Nařízení Evropské unie z roku 2002 reagovalo na epidemie smrtelných onemocnění dobytka a také na celosvětovou snahu o zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat. „Není to jen z toho důvodu, že lidská kořeněná jídla nejsou pro zvířata vhodná. Prostřednictvím zbytků z kuchyní se třeba na prasata může ale přenášet i řada vážných nemocí,“ řekl LN ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba. Vepřům podle něj nemůže také prospívat, když se například živí zbytky vepřové s knedlíkem a dopouštějí se tak kanibalismu. Jídelny a restaurace by dnes měly ze zákona za likvidaci zbytků platit specializovaným firmám. Tyto firmy musí místo zkrmování zbytků nedojedené zbytky kompostovat nebo pálit. Jedním z míst, kde se nařízení EU nedodržuje, je podle LN ministerstvo zemědělství. „Máme na tento odpad odběratele. Je to soukromý pán, který má někde nějaká prasata, tak si vozí vždycky nádobu a každý den jim to odváží,“ řekla deníku účetní firmy Eurest, která jídelnu v budově ministerstva provozuje.
ČTK 22.7.2004