Bezpečnost potravin

Hrozí riziko kojencům z kojenecké výživy?

Vydáno: 29. 5. 2005
Autor:

Vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) ke kojenecké výživě. Bakteriální kontaminace kojenecké výživy.

58. zasedání “World Health Assembly” (WHA), nejvyššího orgánu Světové zdravotnické organizace, který provádí rozhodování, přijalo rezoluci, která vyzývá členské státy WHO, aby podpořily vhodnější praktiky týkající se výroby a použití sušené kojenecké výživy. Zdravotníci i rodiče, zejména v případě těch kojenců, kterým hrozí největší nebezpečí, by měli být informováni o tom, že sušené výrobky pro kojence mohou obsahovat patogenní mikroorganismy. Tyto výrobky by se proto měly připravovat správně a správně by se s nimi mělo také zacházet tak, aby se zdravotní riziko minimalizovalo.

Obava z možné bakteriální kontaminace kojenecké výživy se zvýšila v celosvětovém měřítku. To vedlo k návrhům na jasnější pokyny pro bezpečnou přípravu a použití těchto výrobků, které by se měly poskytovat formou zřetelného varování na obalu.

 

Zasedání WHA, nejvyššího orgánu WHO, které probíhalo ve dnech 16.–25. května 2005, se zúčastnilo více než 2200 osob ze 192 členských států WHO. Závěry WHA: klíčová rezoluce.

 

foodsafetytoday.com (26. 5. 2005)

 

Další informace o kojenecké výživě na Agronavigatoru:

 

* Meningitida ze sušené kojenecké výživy (9. 4. 2003)

* Enterobacter sakazakii a jiné mikroorganismy v kojenecké výživě (27. 1. 2004)

* V potravinářských provozech byl zjištěn Enterobacter sakazakii nebezpečný pro kojence (26. 1. 2004)

* Enterobacter sakazakii v popředí zájmu FAO/WHO (20. 2. 2004)

* Onemocnění způsobená E. sakazakii by měla podléhat povinnému ohlašování (21. 4. 2005)

* Salmonella ve francouzské kojenecké výživě (I) (28. 4. 2005)

* Salmonella ve francouzské kojenecké výživě (II) (16. 3. 2005)

* Nutná regulace Bacillus cereus v EU (28. 4. 2005)

* Vyhláška 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

(5. 5. 2004), (viz hlava V, § 46: podmínky přípravy kojenecké stravy)