Bezpečnost potravin

HPA hlásí zvýšený výskyt infekce E. coli O157 PT8

Vydáno: 20. 1. 2006
Autor:

Zvýšený výskyt verocytotoxigenní Escherichia coli (VTEC) O157 fágového typu 8 (PT8) ve Velké Británii je spojován se syrovým mletým hovězím masem připravovaným v domácnostech.

 Britský Úřad pro ochranu zdraví (HPA) spojuje zvýšený výskyt verocytotoxigenní Escherichia coli (VTEC) O157 fágového typu 8 (PT8) se zpracováváním syrového hovězího masa nebo konzumací jídel obsahujících hovězí, především mleté, v domácnostech, v období pět dní před vypuknutím choroby. Žádný obchod, kde by se mohlo zakoupit mleté hovězí maso nebo kde by mohlo být konzumováno nebyl zjištěn jako zdroje zvýšení této infekce. Během posledních tří měsíců loňského roku bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku 2004 se 21 případy, identifikováno 79 případů infekce VTEC O157 PT8, z nichž tři nemocní museli být hospitalizováni. Žádné úmrtí nebylo hlášeno. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality (12.1.06)