Bezpečnost potravin

Hodnocení stability mykotoxinů v kukuřičné siláži

Vydáno: 4. 12. 2008
Autor:

Francouzští výzkumníci realizovali studii, ve které hodnotili stabilitu fusariotoxinů v kukuřičné siláži.

     Francouzští výzkumníci realizovali studii, ve které hodnotili stabilitu fusariotoxinů v kukuřičné siláži. Byly analyzovány rostliny kukuřice přirozeně kontaminované deoxynivalenolem (DON) a dále zearalenonem (ZEA) a fumonisiny (FB1 a FB2).      Porovnávané podmínky byly:
vlhkost v momentu skladování (hodnoty DM), teplota při skladování, doba skladování (tj. 3 nebo 6 měsíců), všechny skladované v minisilech o 20 l (předtím byla použita sila o 200o l).
     Výsledky za tři roky ukazují:
         po skladování čtyři mykotoxiny téměř zcela zmizely (stabilní koncentrace v kontrolních vzorcích, ve variabilních podílech (od 100 do 5 %);
         DON, pak FB1 jsou redukovány více než FB2 a ZEA, nejstabilnější z toxinů;
         vysoké hodnoty vlhkosti v momentu skladování významně podporují redukci (s lepšími výsledky pro nízké hodnoty DM), doba skladování pro DON a FB1. Teplota neměla jakýkoli vliv     .