Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 7. týden 2009

Vydáno: 17. 2. 2009
Autor:

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2009: 9.–15.2.2009 (v češtině).

Od ledna 2008 se uplatňuje v EU v rámci systému RASFF nový způsob notifikací. V níže uvedené tabulce je přehled výrobků, které představují riziko pro spotřebitele, a které byly proto staženy nebo se stahují z trhu v EU (tj. výstražné notifikace).
 
Datum
Ohlásila
země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
09/02/2009
Francie
Riziko udušení z konzumace dětské výživy (velké hrudky rýžového pokrmu)
Francie
09/02/2009
Dánsko
Migrace primárních aromatických aminů (21000 µg/kg) z kuchyňských kleští
Čína (Hongkong), přes Francii
09/02/2009
Německo
Hliník (74; 71 mg/kg) v instantních nudlích
Čína
10/02/2009
Komise
Salmonella v arašídové tyčince
Kanada, surovina z USA
10/02/2009
Finsko
Aflatoxiny (B1=31; celkem=35 µg/kg) v jádrech arašídů
Německo, surovina z Indie
11/02/2009
Komise
Salmonella v dietetických pokrmech obsahujících arašídovou pastu
USA
11/02/2009
V. Británie
Rezidua enrofloxacinu (210 µg/kg) nad maximální povolenou hladinou (MRL) ve filetách duhového pstruha
Turecko
12/02/2009
Itálie
Salmonella typhimurium v živých slávkách
Itálie
13/02/2009
Maďarsko
Benzo(a)pyren (8,4 µg/kg) v konzervovaných šprotech v oleji
Lotyšsko
13/02/2009
Francie
Listeria monocytogenes (460 KTJ/g) v sýru camembert ze syrového mléka
Francie
13/02/2009
Dánsko
Salmonella enteritidis v marinovaných filetách z kuřecích prsou
Německo
13/02/2009
Itálie
Salmonella spp. ve zmrazené vykostěné vepřové krkovičce
Španělsko
 
Přehled informačních hlášení o výrobcích (tabulka 2) a výrobků zadržených na hranicích (tabulka 3) je k dispozici zde: RASFF week 2009/7.