Hlášení v systému RASFF: 5. týden 2009
Vydáno: 3. 2. 2009
Autor:
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2009: 26.1.–1.2.2009 (v češtině).
Od ledna 2008 se uplatňuje v EU v rámci systému RASFF nový způsob notifikací. V níže uvedené tabulce je přehled výrobků, které představují riziko pro spotřebitele, a které byly proto staženy nebo se stahují z trhu v EU (tj. výstražné notifikace).
Datum
|
Ohlásila
země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
26/01/2009
|
Finsko
|
Aflatoxiny (B1=15; celkem=16 µg/kg) v solených pražených pistáciích
|
Iran, prostřednictvím Nizozemí
|
27/01/2009
|
Finsko
|
Aflatoxiny (B1=120; celkem=140 µg/kg) v jádrech arašídů
|
Německo, surovina z Indie
|
27/01/2009
|
Lotyšsko
|
Podezření na podvod – změna data expirace u ovocné přesnídávky pro děti
|
Česká republika
|
27/01/2009
|
Itálie
|
Změněné organoleptické vlastnosti (shluky a kyselý zápach) u kojeneckého mléka
|
Německo
|
28/01/2009
|
Rakousko
|
Stopy mléčné složky (kasein: 120 mg/kg) v čokoládových špaldových kuličkách
|
Německo
|
28/01/2009
|
Rakousko
|
Stopy mléčné složky (1800 mg/kg) v amarantové tyčince v čokoládě
|
Německo
|
28/01/2009
|
Rakousko
|
Vysoký obsah jódu (171; 136–169; 151–2530; 3260 mg/kg) v sušených mořských řasách
|
Japonsko
|
28/01/2009
|
Itálie
|
Parazité Anisakis (ve svalovině) chlazeného štítníka kukaččího (Aspitrigla cuculus)
|
Francie
|
28/01/2009
|
Francie
|
Cizí předmět (riziko přítomnosti ostří nože) v krájených vnitřnostech s octem
|
Francie
|
28/01/2009
|
Švédsko
|
Salmonella v čekance
|
Nizozemí
|
29/01/2009
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (5500 KTJ/g) v camembertu ze syrového mléka
|
Francie
|
29/01/2009
|
Německo
|
Salmonella v kebabu
|
Německo
|
29/01/2009
|
Německo
|
Salmonella v různých typech kebabu
|
Německo
|
29/01/2009
|
V. Británie
|
Stopy mléčné složky (169 mg/kg) v hořké čokoládě s kakaovými boby
|
Francie
|
30/01/2009
|
Itálie
|
Histamin (1910 / 2051 / 104 / 2066 / 2229 mg/kg) v konzervě s filetami tuňáka v olivovém oleji
|
Portugalsko
|
Přehled informačních hlášení o výrobcích (tabulka 2) a výrobků zadržených na hranicích (tabulka 3) je k dispozici zde: RASFF week 2009/5.