Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2009
Vydáno: 15. 4. 2009
Autor:
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2009: 30.–5.4.2009 (v češtině).
Od ledna 2008 se uplatňuje v EU v rámci systému RASFF nový způsob notifikací. V níže uvedené tabulce je přehled výrobků, které představují riziko pro spotřebitele, a které byly proto staženy nebo se stahují z trhu v EU (tj. výstražné notifikace).
Datum
|
Ohlásila
země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 1200 mg/kg) v bio-kukuřičných bezlepkových oplatkách v hořké čokoládě
|
Německo, vyrobeno v Nizozemí
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 1000 mg/kg) ve švestkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 837±419 mg/kg) v kávových zrnech v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (320 mg/kg) ve špaldových kuličkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 870 mg/kg) v mandlových křupkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 1000 mg/kg) v bio hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 420 mg/kg) v mandlových křupkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Slovinsko
|
Betain – neschválená složka nového typu a kreatin monohydrát – složka nového typu získaná prostřednictvím nanotechnologie v potravině určené pro sportovce
|
USA, přes Polsko
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 490 mg/kg) ve špaldových kuličkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 280 mg/kg) špaldových kuličkách v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 1700 mg/kg) v amarantové tyčince v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Polsko
|
Listeria monocytogenes (v 1 z 5 vzorků) v uzeninách (minipárečkách)
|
Polsko
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 2200 mg/kg) v amarantové tyčince v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Francie
|
Neschválené barvivo metylová žluť (1070 µg/kg) v kari a směsi koření
|
Indie, přes Belgii
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 2099 mg/kg) v amarantové tyčince v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 230 mg/kg) v rýžových bezlepkových bio-oplatcích v hořké čokoládě
|
Německo, vyrobeno v Nizozemí
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 66 mg/kg) ve špaldových bio-oplatcích v hořké čokoládě
|
Německo
|
30/03/2009
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 78 mg/kg) ve špaldových bio-oplatcích v hořké čokoládě
|
Německo
|
31/03/2009
|
Německo
|
Kousky plastu (10 x 1 mm) ve zmrzlině aromatizované po jahodách
|
Španělsko
|
31/03/2009
|
Itálie
|
Rtuť (3,931 mg/kg) v uzeném marlínu
|
Dánsko
|
01/04/2009
|
V. Británie
|
Nedeklarované vejce a mléčná složka v masovém výluhu v granulích
|
Velká Británie
|
01/04/2009
|
Švédsko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 66; 68; 89 mg/kg) v bezlepkové směsi pro výrobu muffinů
|
Švédsko
|
01/04/2009
|
Lucemburg
|
Zakázaná látka nitrofuran (metabolit) nitrofurazone (SEM) (>10 µg/kg) v syrových zmrazených sladkovodních garnátech (Macrobrachium rosenbergii)
|
Bangladéš, přes Nizozemí
|
01/04/2009
|
Itálie
|
Kousky kovu v kojenecké výživě (směs kuřete, krupice a zeleniny)
|
Německo
|
01/04/2009
|
Lotyšsko
|
Nedeklarované siřičitany (58 mg/l) v alkoholickém nápoji aromatizovaném po jahodách
|
Estonsko
|
02/04/2009
|
V. Británie
|
Neschválené barvivo Orange II (50–155 mg/kg) ve světlici (Carthamus tinctorius)
|
Francie, surovina z Číny
|
02/04/2009
|
Itálie
|
Parazité Anisakis (ve svalovině) v chlazeném mořském ďasu (Lophius piscatorius)
|
Velká Británie
|
02/04/2009
|
Lucembursko
|
Pekařské výrobky obsahující škrob kontaminovaný kousky mědi
|
Belgie
|
02/04/2009
|
Nizozemí
|
Kousky mědi (drát 2–7 cm x 0,2 mm) ve škrobu
|
Nizozemí
|
02/04/2009
|
Slovensko
|
Nedeklarovaný lepek (9,4 mg/kg), vejce (249,2 mg/kg) a sója (9,0 mg/kg) v hrubé vepřové paštice
|
Belgie, přes Českou republiku
|
02/04/2009
|
Polsko
|
Salmonella typhimurium v chorizu
|
Španělsko
|
02/04/2009
|
Belgie
|
Rtuť (4,32; 1,83 mg/kg) ve zmrazeném tuňáku (Thunnus alalunga)
|
Vietnam
|
02/04/2009
|
Itálie
|
Rtuť (1,63 mg/kg) v mečounovi (Xiphias gladius)
|
Polsko, přes Dánsko
|
Přehled informačních hlášení o výrobcích (tabulka 2) a výrobků zadržených na hranicích (tabulka 3) je k dispozici zde: RASFF week 2009/14.