Bezpečnost potravin

Glykemický index a rakovina štítné žlázy

Vydáno: 9. 4. 2008
Autor:

Strava bohatá na potraviny s vysokým GI a vysokou glykemickou náloží má vliv na zvýšení rizika rakoviny štítné žlázy.

Rizikem vzniku rakoviny štítné žlázy v souvislosti s konzumací rafinovaných cereálií a škrobnatých potravin se zabývaly již některé dřívější studie, nebyl ale prováděn výzkum z hlediska glykemického indexu (GI), resp. glykemické nálože (GL). Tyto souvislosti byly nyní předmětem výzkumu týmu italských výzkumníků, jehož výsledky byly publikovány v časopisu Annals of Oncology. V rámci práce byly analyzovány údaje z případové studie z let 1986–1992, které zahrnovaly 399 případů s potvrzenou rakovinou štítné žlázy a 616 kontrolních subjektů. Podrobnosti o stravovacích návycích byly zjišťovány na základě potravinových frekvenčních dotazníků, s vyloučením některých zkreslujících faktorů. Výsledky ukázaly, že strava bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexem a vysokou glykemickou náloží má nezanedbatelný vliv na zvýšení rizika rakoviny štítné žlázy, a to jak papilárního, tak i folikulárního karcinomu.