Global Food Safety Initiative (GFSI)
Pro zvýšení bezpečnosti v celém potravnovém řetězci jsou využívány normy BRC, IFS. Letos by měla být zveřejněna norma ISO 22 000. (Odkazy na normalizační instituty ISO, CEN, CA aj.)
Pod tlakem mezinárodních velkodistributorů a jejich celosvětové iniciativy pro bezpečnost potravin – Global Food Safety Initiative (GFSI) je celý potravinový řetězec nyní tlačen k tomu, aby zaváděl a certifikoval systémy řízení bezpečnosti potravin (Food Safety Management Systems – FSMS).
V Evropě byla GFSI nastartována v r. 2001 sdružením „CIES Business Forum“,
které zahrnuje přes 200 velkodistributorů z 50 zemí. Cílem byla podpora využívání schválených norem FSMS – především BRC a IFS (viz dále). Další informace o tom najdete na stránkách švýcarské certifikační společnosti PROCERT.
British Retail Consortium (BRC) je sdružení britských velkodistributorů, jehož třetí verze normy pro bezpečnost potravin „BRC Global Standard-Food“ byla schválena v dubnu 2002. Norma se neomezuje jen na zavedení systému HACCP, ale zahrnuje i požadavky na systém řízení a systém správné výrobní praxe (GMP). Tato norma aplikuje HACCP v souladu s Codex Alimentarius.
Obsah normy BRC:
1. systém HACCP
2. systém řízení jakosti
3. norma pro prostory, zařízení a infrastrukturu
4. zvládnutí výrobku
5. zvládnutí procesu
6. personál.
Normu International Food Standard (IFS)
vypracoval Obchodní svaz německého maloobchodu. Aktuální verze 4 je strukturovaná podle normy ISO 9001:
1. systém řízení jakosti
2. zodpovědnosti na řídicí úrovni
3. řízení zdrojů
4. výrobní proces
5. měření, analýzy, zdokonalování.
Informace o této normě je uvedena v časopise „Kvalita potravin“ č. 4, 2004.
Organizace GFSI schválila celkem již 5 standardů (BRC, EFSIS, IFS, The Dutch HACCP Code a SQF2000). Stále však dochází k tomu, že některé řetězce preferují jen určité standardy a jiné nechtějí akceptovat. Časopis „Kvalita potravin 4, 2004, č. 4, s. 7“ cituje informaci z Food Ingredients and Engng. o tom, které řetězce a ve kterých zemích vyžadují určité standardy.
Vzhledem k zvýšenému mezinárodnímu významu systémů řízení potravinové bezpečnosti zřídila ISO pracovní skupinu pro vývoj mezinárodních norem, která má v brzku sloučit všechny privátní nebo národní iniciativy, jako jsou BRC a IFS, do normy ISO 22 000. Očekává se, že norma bude letos zveřejněna a dojde k prvním certifikacím podle ní. Tato norma by měla platit pro všechny stupně potravinového řetězce od zemědělské produkce po maloobchod. V současné době je norma ISO 22000 ve stadiu návrhu – DIS, o němž se hlasuje.
Informace o této připravované normě byly průběžně uváděny v časopise „Kvalita potravin“ v r. 2004. O návrhu DIS se dočtete v článku „Požadavky připravované normy ISO 22000 – část 4“ v Kvalita potravin, 4, 2004, č. 4. Na rozdíl od dřívější verze jsou v současném návrhu změny v terminologii (např. místo termínu „SSM – podpůrná bezpečnostní opatření“ je v DIS použit termín „nezbytné předpoklady“, které jsou děleny na „GMP – správnou výrobní praxi“ a „SSOP“). Určitou komplikací je dělení návrhu normy na „operační nezbytné předpoklady“ a „nezbytné předpoklady“.
Důležité adresy
ISO – International Organisation for Standardization
ISO – pracovní skupiny pro potravinářské výrobky
isotc.iso.org/livelink/livelink?func=ll&objId=651282&objAction=browse&sort=name
CEN – Comité Européen de Normalisation
CEN – pracovní skupiny TC 275 (pro analytické metody, sladidla, pesticidy, vitaminy, ozářené potraviny, alergeny, GMO aj, TC 302 (pro mléko a mléčné výrobky), TC 307 (pro olejnatá semena, oleje, tuky apod.), T 338 pro obiloviny a výrobky z nich).
www.cenorm.be/cenorm/workarea/managerial+bodies/platforms.asp
Český normalizační institut
SNV – Schweizerische Normen-Vereinigung
Codex Alimentarius
Lebensm. Technol., 37, 2004, č. 10, s. 22-23
Kvalita potravin, 4, 2004, č. 4, s. 5-7