Bezpečnost potravin

Genová sekvence mikroorganismu Campylobacter dekódována

Vydáno: 9. 10. 2004
Autor:

Vědci dekódovali sekvenci všech genů a ostatního genetického materiálu u speciálně selektovaného kmene C. jejuni.

Vědci v USA uvádějí, že dekódovali genovou sekvenci u kmene Campylobacter jejuni, nebezpečného patogenu v potravinách, o kterém se tvrdí, že v celosvětovém měřítku je nejčastější příčinou otrav z potravin.

Podle vědců je to poprvé, co byl u C. jejuni vyskytujícího se u zvířat z chovu, v tomto případě v kuřecím mase z tržní sítě, identifikován genový kód. Hlavním potravinářským zdrojem této bakterie je kuřecí maso.

Existuje 16 species a 6 subspecies, které patří k rodu Campylobacter. Na onemocnění člověka se nejvíce podílí C. jejuni (subspecies jejuni) a C. coli.

Vědci v ARS (Agricultural Research Service) v Kalifornii věří, že identifikace genového kódu u kmene C. jejuni povede k objevení rychlejších a spolehlivějších prostředků k detekci mikroorgnismů ve vzorcích z potravin, ale také z živočichů, v humánních vzorcích i ve vodě.

 

foodqualitynews