Bezpečnost potravin

Furan v potravinách

Vydáno: 27. 3. 2009
Autor:

Přehledová práce o tvorbě, výskytu a dopadu furanu v potravinách.

Furan a jeho deriváty patří mezi přirozeně se vyskytující sloučeniny. Nacházejí se ve velmi nízké koncentraci v řadě potravin a nápojů, kde se podílejí na chuti a vůni.
Furan a jeho deriváty tvoří hlavní skupiny látek, které vznikají během Maillardovy reakce. Furan se rychle a účinně absorbuje ze střev a plic. Prochází biologickými membránami a vstupuje do různých orgánů těla. Pokusy na zvířatech ukázaly, že je karcinogenní pro krysy a myši, přičemž účinek závisí na dávce.
Furan je klasifikovan jako možný karcinogen pro člověka. Předběžné údaje o příjmu furanu z potravin však naznačují, že koncentrace furanu v potravinách je značně pod úrovní, která by mohla působit škodlivě. Dokud nebude k dispozici více poznatků o furanu, doporučuje Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) spotřebitelům, aby konzumovali vyváženou pestrou stravu, která obsahuje málo trans-mastných kyselin a nasycených mastných kyselin, je bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu.
Je zapotřebí pokračovat ve výzkumu furanu, a to proto, aby potravin pro spotřebitele byly stále bezpečnější a zdravější. Přehledová práce zaměřená na furan byla uveřejněna v časopise Czech Journal of Food Science 27, 2009, č. 1, s. 1–10.
 
 
Pozn.: Tištěná forma časopisu je k dispozici v ZPK.
 
Další informace o furanu:

Furan v A–Z slovníku pro spotřebitele