Bezpečnost potravin

Furan v kávě

Vydáno: 2. 7. 2005
Autor:

V pražené kávě se furany vyskytují v množství několika mg/kg, v nápojích z kávy v množství několika µg/l.

Zatímco v syrové kávě není zjistitelný téměř žádný furan, v pražených kávových zrnech byla zjistěna střední hodnota 4,66 mg/kg. Nižší obsah je zjišťován v mleté kávě, a sice 1,92 mg/kg. Mezi kofeinovou a bezkofeinovou mletou kávou není ohledně furanů prakticky žádný rozdíl. V rozpustné kávě je obsah furanů podstatně nižší, 0,91 mg/kg. Furan byl zjištěn i v kávovinách, 1,23 mg/kg.

Nápoje vyrobené z rozpustné kávy obsahují průměrně 11 μg/l, v nápojích z  kávovaru 21 μg/l, v espressu 44 µg/l.

V případě nápojů z čerstvě mleté kávy závisí obsah furanu také na způsobu přípravy. Nejnižší obsah je zjišťován z obvyklých domácích kávovarů, 18 µg/l. V kávě připravené pouhým zalitím vroucí vodou je obsah 20 µg/l. Nejvyšší obsah je zjišťován v kávě připravené ve zcela automatických zařízeních z mleté kávy, 88 µg/l.

Další informace:

Návrh limitů pro dioxiny a furany

Stanovisko FDA k otázce obsahu furanu v potravinách

Zpráva EFSA o furanu v potravinách

Zpráva EFSA o furanu v potravinách

Dtsch. Lebensmittel-Rdsch., 101, 2005, č. 6, s. 229-235