Funkční složky v energetických nápojích
Vydáno: 16. 9. 2010
Autor:
Vliv různých koncentrací kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti energetických nápojů.
Popularita tzv. energetických nápojů se stále zvyšuje. Při jejich výrobě se používají různé funkční složky, o nichž se tvrdí, že mají vliv na zvýšení aktivity (energy boost) konzumenta. Dosud bylo provedeno málo výzkumu o vlivu těchto složek na senzorické vlastnosti energetických nápojů.
V časopise the Journal of Food Science byly uveřejněny výsledky studie, v rámci které 13 posuzovatelů hodnotilo vliv tří běžných funkčních složek: kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti nesycených energetických nápojů. Jednotlivé funkční složky se v nápojích použily ve třech koncentracích: nízké, střední a vysoké. Celkem se hodnotilo 27 různých variant modelových energetických nápojů.
Výzkumníci došli k následujícímu zjištění:
Vysoký obsah kofeinu snižuje vjem ovocných parametrů a zvyšuje vjem hořké chuti (hořký čaj a ovocná hořkost).
Vysoký obsah ženšenu v roztoku byl charakterizován vysokou hořkostí. Při zvýšeném obsahu ženšenu byl potlačen vjem sladké, umělé citron-limetka, broskvové, mangové a ananasové chuti.
Taurin až do obsahu 416 mg/100 ml neměl žádný vliv na hodnocení senzorických vlastností modelových energetických nápojů.
Tato zjištění lze využít při sestavování energetických nápojů obsahujících uvedené populární funkční složky.
Zdroj. IFT
Wikipedie: Energetický nápoj
A–Z slovník pro spotřebitele: heslo “taurin”