Bezpečnost potravin

Funkční složky v energetických nápojích

Vydáno: 16. 9. 2010
Autor:

Vliv různých koncentrací kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti energetických nápojů.

Popularita tzv. energetických nápojů se stále zvyšuje. Při jejich výrobě se používají různé funkční složky, o nichž se tvrdí, že mají vliv na zvýšení aktivity (energy boost) konzumenta. Dosud bylo provedeno málo výzkumu o vlivu těchto složek na senzorické vlastnosti energetických nápojů.
V časopise the Journal of Food Science byly uveřejněny výsledky studie, v rámci které 13 posuzovatelů hodnotilo vliv tří běžných funkčních složek: kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti nesycených energetických nápojů. Jednotlivé funkční složky se v nápojích použily ve třech koncentracích: nízké, střední a vysoké. Celkem se hodnotilo 27 různých variant modelových energetických nápojů.
 
Výzkumníci došli k následujícímu zjištění:
Vysoký obsah kofeinu snižuje vjem ovocných parametrů a zvyšuje vjem hořké chuti (hořký čaj a ovocná hořkost).
Vysoký obsah ženšenu v roztoku byl charakterizován vysokou hořkostí. Při zvýšeném obsahu ženšenu byl potlačen vjem sladké, umělé citron-limetka, broskvové, mangové a ananasové chuti.
Taurin až do obsahu 416 mg/100 ml neměl žádný vliv na hodnocení senzorických vlastností modelových energetických nápojů.
 
Tato zjištění lze využít při sestavování energetických nápojů obsahujících uvedené populární funkční složky.
 
Zdroj. IFT
 
A–Z slovník pro spotřebitele: heslo “taurin

Danes propose stricter EU labelling for energy drinks