Bezpečnost potravin

FSANZ navrhuje zdravotní tvrzení pro čerstvé ovoce

Vydáno: 5. 2. 2006
Autor:

Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu navrhuje, aby čerstvé ovoce bylo označováno zdravotním tvrzením. Návrh byl předložen připomínkování v termínu do konce pololetí 2006.

Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) navrhuje, aby čerstvé ovoce bylo označováno zdravotním tvrzením, přesto, že v mediích jsou jeho příznivé účinky zpochybňovány s odkazem na vysoké množství obsažených přírodních cukrů. Záměrem FSANZ je umožnit, aby zdravější potraviny, jako ovoce a zelenina byly zdravotním označením preferovány před potravinami s vysokým obsahem soli, tuku a cukru. Navrhované zdravotní tvrzení předložil FSANZ k diskusi a okomentování ve lhůtě do poloviny roku 2006. Horní limity pro cukr (16 g  cukru ) jsou navrhovány pouze v několika výjimečných případech. U převážné většiny zdravotních tvrzení, týkajících se konzumace čerstvého ovoce a zeleniny nejsou horní limity požadovány. Jedná se o následující tvrzení/doporučení:
* Všeobecně se doporučuje konzumovat pět porcí zeleniny a dvě porce ovoce každý den, minimálně pak tři porce zeleniny a dvě porce ovoce
* Konzumace banánů a ovoce podobného typu se řídí charakterem doporučované diety
*Všeobecně se banány a jim podobné ovoce doporučují jako dobrý zdroj vlákniny, která napomáhá zlepšení zdraví gastrointestinálního traktu
* Zdravotní tvrzení o vitaminech a minerálních látkách v ovoci, jako kupříkladu, že pomeranče jsou dobrým zdrojem vitaminu C. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health (23.1.06)