Bezpečnost potravin

FSA zjišťuje přítomnost GM variety Bt10 v importované kukuřici

Vydáno: 3. 2. 2006
Autor:

Výsledky testování vzorků kukuřice importované do Velké Británie z USA, které bylo prováděno za účelem zjištění možné přítomnosti geneticky modifikované kukuřice variety Bt10, která není ve Velké Británii pro potravinářské ani krmivářské využití schválena, byly negativní.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zveřejnil výsledky testování vzorků z 19 šarží kukuřice odebraných z různých oblastí Velké Británie, importované z USA, které bylo prováděno za účelem zjištění možné přítomnosti geneticky modifikované kukuřice variety Bt10, která v Británii není pro potravinářské ani krmivářské využití schválena. Zpráva konstatuje, že výsledky všech testů  byly negativní. Testy byly prováděny podle směrnic Evropské komise, které byly zavedeny v dubnu 2005 po náhodně zjištěné kontaminaci autorizované GM kukuřice variety Bt11 neautorizovanou Bt10 v USA. Směrnice vyžaduje provádění analýz u všech krmiv s kukuřičným lepkem i jiného druhu vyrobených z kukuřice dovezené z USA.
Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality  (31.1.06)