Bezpečnost potravin

FSA upozorňuje na rozdílný obsah kofeinu v kávě

Vydáno: 5. 5. 2004
Autor:

Na základě šetření obsahu kofeinu v různých druzích kávy a čaje provedeného FSA, které prokázalo značné rozdíly obsahu kofeinu, je doporučováno především těhotným ženám sledovat pečlivě denní přísun kofeinu, který by neměl překročit 300 mg.

Výsledky šetření prováděného britským Úřadem pro bezpečnost potravin (FSA) ukazují, že množství kofeinu obsaženého v různých druzích čaje a kávy se výrazně liší. V rámci šetření byly odebírány vzorky kávy a čaje na různých pracovištích, v domácnostech a kavárnách po celé Velké Británii. Bylo zjištěno, že obsah kofeinu se pohybuje u čaje v rozmezí od 1 do 90 mg, u instantní kávy od 21 do 120 mg a u turecké kávy (připravované spařováním mleté kávy) od 15 do 254 mg. FSA upozorňuje především těhotné ženy na široké rozmezí hladiny kofeinu a doporučuje pozorně sledovat celkové množství přijatého kofeinu, které by nemělo překročit 300 mg za den. Kofein je obsažen rovněž v čokoládě, kolových nápojích, lécích na chřipku a nachlazení a některých energetických nápojích. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com