Bezpečnost potravin

FSA nedoporučuje konzumaci mořských řas hijiki

Vydáno: 1. 8. 2004
Autor:

Britský Úřad pro bezpečnost potravin varuje spotřebitele před konzumací mořských řas hijiki protože v nich bylo zjištěno vysoké množství anorganického arsenu, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) nedoporučuje spotřebitelům konzumovat mořské řasy hijiki po té, co bylo při nedávném šetření, které bylo provedeno na základě kanadských zkušeností s těmito produkty, zjištěno ve vzorcích hijiki vysoké množství anorganického arsenu. 31 vzorků mořských řas byl odebráno z několika prodejen v Londýně a blízkém okolí. Na obsah organického a anorganického arsenu bylo analyzováno 5 druhů mořských řas, jmenovitě arame, hijiki, kombu, nori a wakame. Arsen byl zjištěn ve všech analyzovaných vzorcích řas, ovšem ve všech vzorcích druhů arame, kombu, nori a wakame byl přítomen v méně škodlivé, organické formě. Anorganický arsen, který při pravidelné konzumaci zvyšuje riziko vzniku rakoviny, byl zjištěn ve všech devíti vzorcích řas hijiki, původem z Japonska.
http://www.foodsafetytoday.com