Bezpečnost potravin

Francie podporuje schválení stevio-glykosidu

Vydáno: 24. 6. 2009
Autor:

Ve Francii byl učiněn první krok ke schválení sladidla Reb A. Komise požádala EFSA o nové posouzení.

Francouzský úřad pro bezpečnost potravin AFSSA vydal pozitivní stanovisko pro Rebaudioside A (97%), o jehož schválení požádala v r. 2007 European Stevia Association (eusatas) – žádost však zahrnovala i další stevio-glykosidy jako Reb C a dulcoside A (tedy nejen Reb A). Přípravek by měl být použit k slazení a zvýraznění chuti nápojů, dezertů, jogurtů, cukrovinek, pečiva, omáček, konzervovaného ovoce aj. Dalším krokem by mělo být zveřejnění výnosu Ministerstva pro zdraví, zemědělství a ekonomiku. K tomu však zatím nedošlo.
Pokud jde o společnou evropskou legislativu, není zatím stevioglykosid povolen. Komise žádá úřad EFSA o stanovisko (zároveň i k žádosti firmy Morita Karaku Koy a firmy Cargill). K vyhodnocení by mělo dojít do března 2010. Již v r. 1999 bylo vydáno negativní stanovisko Stálého výboru pro potraviny (SCF), o kterém však eusatas tvrdí, že bylo zpracováno na základě zmatených údajů. Podle vyjádření SCF však nebylo v té době k dispozici dost údajů o genotoxickém potenciálu metabolitů steviosidu, o obsahu nečistot a o působení na plodnost.
Přípravek  Reb A stejně jako Truvia společnosti Cargill již má v USA statut GRAS. Přípravek Truvia je schválen i v Austrálii a na Novém Zélandu.

EU Food Law, 2009, č. 394, s. 4-5

Další informace: