Bezpečnost potravin

Formální schválení potravin nového typu

Vydáno: 30. 11. 2006
Autor:

Evropská komise formálně schválila některé potraviny a složky nového typu, pro které bylo již v červnu vydáno pozitivní stanovisko od Stálého výboru pro potraviny.

Diacylglycerolový rostlinný olej Enova může být podle rozhodnutí 2006/720/ES uváděn na trh jako pokrmový olej, jako součást pomazánkových tuků, salátových dresinků, majonéz, nápojů sloužících jako náhrada pokrmu při dietě a pekařských a jogurtových výrobků, Na obalu musí být uvedeno, že olej obsahuje nejméně 80 % diacylglycerolů. Žádost podala v r. 2002 společnost Archer Daniels Midlands (ADM), přičemž výrobek byl nizozemským úřadem označen za bezpečný. Úřad EFSA doporučil snížení obsahu trans-tuků. Nyní výrobek obsahuje nejvýše 5 % trans-tuků.

Lykopen z Blakeslea trispora byl Komisí schválen rozhodnutím 2006/721/ES. Žádost podala společnost Vitatene Antibiotics v r. 2003,a výrobek byl kompetentním úřadem uznán za bezpečný. Podle EFSA je třeba učinit opatření, aby příjem tohoto lykopenu nepřekročil 2 mg/den. Během tří let musí firma zaznamenávat údaje o potravinách, do nichž bude lykopen přidáván, a to kvůli kvantitativnímu vyhodnocení jeho rozšíření.

Řepkové semeno s vysokým nezmýdelnitelným podílem bylo schváleno rozhodnutím 2006/722/ES. Společnost Laboratoires Pharmascience (nyní Laboratoires Expansience) podala žádost v r. 2001 a francouzský úřad vydal vyjádření o možném použití tohoto výrobku jako doplňku vitaminu E, přičemž obsah fytosterolů nebyl uznán pro snižování cholesterolu za podstatný. EFSA stanovil doporučenou mez spotřeby na 1,5 g tohoto oleje za den. Výrobek má být označen „extrakt z řepkového oleje“.

Podobný závěr platí i pro olej z kukuřičných klíčků s vysokým obsahem nezmýdelnitelného podílu (rozhodnutí 2006/723/ES). Doporučená denní mez by  měla být 2 g a výrobek má být označen „extrakt z oleje z kukuřičných klíčků“.

EU Food Law, 2006, č. 277, s. 6-8