Bezpečnost potravin

Food Toxicology

Vydáno: 15. 3. 2004
Autor:

Food toxicology / Edited by William Helferich, Carl K. Winter.- 1. vyd., Boca Raton : CRC press, 2001. - 225 s., ISBN 0-8493-2760-1 Kniha je čtenářům Knihovny ÚZPI k dispozici pod signaturou D 90775

Na přelomu 20 století byla předpokládaná délka života okolo 40 let. Hlavní příčinou úmrtí byly především infekce způsobené patogenními mikroorganismy. Na začátku 21 století jsou hlavní příčinou úmrtí onemocnění srdce a rakovina. Rizika výskytu onemocnění přímo souvisí se způsobem výživy  jednotlivců, v případě rakoviny se podíl výživy na riziku vzniku onemocnění odhaduje až na 70 %. Dlouhodobý příjem bioaktivních chemikálií zcela prokazatelně ovlivňuje  výskyt řady onemocnění. Publikace se podrobně zabývá všemi aspekty potravinářské toxikologie. Je členěna do devíti kapitol, které se zabývají problematikou alergií z potravin, estrogeny a antiestrogeny, antitoxickými látkami v potravinách, bezpečností geneticky modifikovaných potravin, mikrobiálními toxiny v potravinách, přírodními toxiny a chemopreventivními látkami rostlinného původu, rezidui pesticidů v potravinovém řetězci, přídatnými látkami, analýzou toxických látek a kontaminantů.
Podrobnější informace o publikaci jsou k dispozici na stránkách nakladatele zde.
Publikace byla zakoupena v rámci projektu Informačního centra bezpečnosti potravin při Ústavu zemědělských a potravinářských informací.