Federace evropských nutričních společností a 10. evropská konference o výživě
Vydáno: 17. 6. 2007
Autor: pospisilova
Hlavní akcí FENS jsou konference pořádané s periodicitou 4 let. 10. konference se bude konat v Paříži ve dnech 10. – 13. července 2007.
FENS – Federace evropských nutričních společností zahrnuje 25 společností po jedné z každého členského státu. Posláním FENS je soustředit vývoj v oblasti výživy na cíl všestranné podpory zdraví. FENS má být stálým zprostředkovatelem kontaktů mezi evropskými nutricionisty v oblasti základního i aplikovaného výzkumu, napomáhat prohlubování a šíření poznatků.
Hlavní akcí FENS je konference pořádaná s periodicitou 4 let. Nejbližší „10th European Nutrition Conference“ se bude konat v Paříži ve dnech 10. – 13. července 2007 a bude zahrnovat odborný a doprovodný kulturně-poznávací program.
Výběr z programu
10. 7.
Postoje spotřebitelů a nutriční označování – Kvalita sacharidů a zdraví – Usnadnění výběru zdravých potravin
Regulace příjmu z hlediska výživy – Geny a odpovídající strava – Struktura potravin a metabolické souvislosti – Škodliviny v potravním řetězci
Výživa a rakovina – Výživa kojenců a dětí – Výživa pro zvláštní skupiny populace – Výživová politika
Makronutrienty (WHO) – Kontaminanty (EU CASCADE) – Soubor evropských doporučení – síť EurRecA (projekt EU, ILSI)
EU – Seafoodplus (integrovaný projekt EU)
11. 7.
Výživa a rakovina – Správná mikroflóra a výživa -Vliv určitých živin na jednotlivé orgány
Cerozrnné potraviny – nejnovější poznatky (Nestlé)
Mandle ve výživě (Almond Board of California)
Sladkosti s vlivem na zdraví a dobrý pocit (Coca Cola)
Nutriční profily a zdravotní tvrzení (ILSI)
Vlastnosti potravin ovlivňující konzumaci – Středomořská strava a kardiovaskulární choroby – Výživa a infekce – Výživa a obezita-
Pozitivní úloha lykopenu z hlediska kardiovaskulárních chorob – Mají funkční potraviny význam z hlediska optimalizace výživy? (ENLP) – Nově vznikající kontaminanty – biologický účinek (EU-ICARE) – Tuky ve výživě – genetika a metabolický syndrom
12. 7.
Vývoj stravování v Evropě – Dlouhodobý vliv kojení – Výživa a migrující populace – Výživa kojenců – Signalizace stavu výživy prostřednictvím buněčných receptorů
Výživa k prevenci obezity a metabolického syndromu (Danone)
Nutriční statut těstovin a jeho zlepšování (Panzani)
Nové poznatky o vláknině ve výživě (Kellogg´s)
Výživa v procesu stárnutí – „Omiky“ (nutrigenomika, proteogenomika aj.) v nutričním výzkumu – Stres a výživa – Deficit železa u kojenců, dětí a žen
13. 7.
Evropská nutriční politika – Výživa ve stáří – Individuální výživa – Inovace technologických postupů
Vložné (po 1. červnu): 600 EUR
Kontakt: