Bezpečnost potravin

FDA zvýšil limit pro fortifikaci sýrů vitaminem D

Vydáno: 5. 7. 2006
Autor:

Úřad pro potraviny a léčiva v USA zvýšil téměř trojnásobně limit pro fortifikaci vitaminem D3 u většiny sýrů. Pokrývá-li porce alespoň 20 % doporučené denní dávky, lze potravinu označit jako „výborný zdroj vitaminu D“.

Na podzim 2005 rozhodl americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA), že sýry a výrobky ze sýrů mohou být fortifikovány větším množstvím vitaminu D3 než dříve, a při označování lze použít tvrzení „výborný zdroj vitaminu D“. Toto rozhodnutí neplatí pro tvrdé sýry jako parmesan a romano, které mají menší doporučené množství vitaminu D, a pro sýry cottage a ricotta, u nichž je doporučené množství vyšší. Dříve mohly být všechny mléčné výrobky včetně sýrů fortifikovány až 89 MJ/100 g, nyní je toto množství v případě sýrů zvýšeno téměř třikrát – na 81 MJ/30 g. To mírně (o 20 %) převyšuje doporučenou denní dávku. Pokud výrobek obsahuje 10 až 19 % denní dávky nutrientu v doporučené porci, může být označen „dobrý zdroj“ tohoto nutrientu, pokud obsahuje 20 a více %, může být označen jako „výborný zdroj“.

Dostatečné množství vitaminu D je podle výsledků průzkumu v USA konzumováno jen malou částí spotřebitelů. Vitamin D je důležitý proto, že pomáhá absorbovat a  udržovat vápník a fosfor,  tj. látky důležité pro zdraví kostí. Poradní výbor pro výživová doporučení označil v r. 2005 vitamin D za nedostatkový u starších osob, osob s tmavou kůží a osob nedostatečně vystavených slunečnímu světlu. Doporučený příjem u osob do 50 let je 200 MJ, mezi 50 a 70 lety 400 MJ a nad 70 let 600 MJ.

Tato nová pravidla poskytují výrobcům sýrů nové možnosti při zlepšování nutričního profilu výrobků.

Dairy Foods, 107, 2006, č. 5, s. 42