Bezpečnost potravin

FDA varuje před nepasterovanými pomerančovými džusy

Vydáno: 20. 7. 2005
Autor:

FDA vydal celostátní varování před nepasterovanými pomerančovými džusy společnosti Orchid Island Juice Copany, které mohou obsahovat patogenní bakterii Salmonella typhimurium.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal celostátní zdravotní varování před nepasterovanými pomerančovými džusy společnosti Orchid Island Juice Company poté, co byl zaznamenán výskyt salmonelózy spojované s konzumací těchto výrobků. V průběhu posledních měsíců bylo nahlášeno 15 případů onemocnění způsobených patogenem Salmonella typhimurium  ve třech státech USA, které byly přímým důsledkem konzumace pomerančových džusů. Mimoto bylo v USA zaznamenáno dalších minimálně 16 případů nákazy vyvolané bakterií Salmonella typhimurium, jejichž původ nebyl přesně určen. Nepasterované nápoje se prodávají v maloobchodě v různých typech obalů a distribuují se do restaurací pod různými obchodními názvy. Na rozdíl od podobných výrobků nemají tyto pomerančové džusy na etiketě varování, že nejsou pasterovány. FDA doporučuje spotřebitelům nepředpokládat, že pokud výrobky nemají označení „nepasterováno“ jsou bezpečné. Více informací na adrese:   http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2005/NEW01203.html

http//www.foodsafetytoday.com