Bezpečnost potravin

FDA šetří případy výskytu cyklosporiázy v souvislosti s konzumací čerstvé bazalky

Vydáno: 11. 6. 2005
Autor:

V průběhu března a dubna letošního roku bylo na Floridě zaznamenáno 293 případů cyklosporiázy různého stupně závažnosti, spojených s konzumací potravin s čerstvou bazalkou.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) šetří výskyt cyklosporiázy, spojené s konzumací potravin s čerstvou bazalkou na Floridě v průběhu března a dubna letošního roku. Laboratorně bylo potvrzeno 293 případů různého stupně závažnosti. FDA se pokouší vysledovat zdroj kontaminované bazalky.
Cyklosporiáza je gastrointestinální onemocnění způsobené parazitními prvoky Cyclospora sp., projevující se častými průjmy, zvracením, křečemi žaludku, nevolnostmi, svalovými bolestmi, ztrátou chuti a celkovým vyčerpáním, trvající zhruba 4–8 týdnů. Symptomy se obvykle projevují týden po konzumaci kontaminované stravy. V loňském roce byla zaznamenána v USA řada případů cyklosporiázy spojované s konzumací importovaného ovoce. FDA se domnívá, že důkladné omytí čerstvé zeleniny a ovoce, včetně čerstvé bazalky, před konzumací pod tekoucí vodou může riziko infekce podstatně snížit. Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com