Bezpečnost potravin

FDA: ohrožuje furan v nízkých koncentracích lidské zdraví?

Vydáno: 12. 5. 2004
Autor:

Americký Úřad pro potraviny a léčiva se chystá hodnotit možné karcinogenní účinky potravin obsahujících velmi nízká množství furanu.

Nová metoda vyvinutá pracovníky FDA ukázala, že velmi nízká množství furanu se nacházejí v mnohem širším spektru potravin, než se původně myslelo. Vědci zjistili, že furan se vytváří v řadě potravin, které procházejí tepelným ošetřením, zejména potravin v plechovkách a ve sklenicích (polévky, omáčky, těstoviny, dětská výživa, hotové pokrmy, konzervované ovoce a zelenina, ovocné šťávy, káva). FDA testoval různorodé potraviny, naměřené hodnoty se pohybovaly od nedetekovatelného množství v některých potravinách až po přibližně 100 ppb v jiných.

Některé údaje získané na živočišných modelech prokázaly, že expozice vysokým hladinám furanu může mít na člověka karcinogenní účinky, nicméně skutečné působení na člověka, zejména ve velmi nízkých hladinách, zatím studováno nebylo. FDA zatím nestanovil, jak dlouho testování potrvá.

Informace o použité metodě, přehled testovaných potravinářských výrobků a naměřené hodnoty lze najít na adrese:

http://www.cfsan.fda.gov/~dms/furandat.html a http://www.cfsan.fda.gov/~dms/furan.html