Bezpečnost potravin

EU vymezuje označování masa

Vydáno: 22. 9. 2006
Autor:

Směrnice Evropské komise ze září 2006 stanoví, že jako telecí maso může být označováno maso pouze ze zvířat starých 8 a méně měsíců. Tato směrnice platí pro maso vyrobené v EU i dovezené do EU

Evropská komise stanovila po konzultacích s veřejností, že pouze maso ze skotu ve věku 8 nebo méně měsíců může být označováno jako „telecí“. Maso ze skotu staršího více než 8 měsíců, ale ne více než 12 měsíců musí být označováno jako hovězí maso (beef), nebo v některých případech, jako ve Francii, prodavači mohou maso z těchto zvířat označovat jako „mladé hovězí“ (viande de jeune bovin).
Uvedená směrnice bude platit pro maso vyrobené v EU a importované ze zemí mimo EU. Avšak pro maso ze skotu pod 12 měsíců, které je chráněno geografickou značkou (GI – gegraphical indication) nebo označením původu nová směrnice neplatí.