Bezpečnost potravin

Epidemie noroviru ve Finsku

Vydáno: 21. 10. 2006
Autor:

Ve Finsku došlo v červenci 2006 k zatím nejrozsáhlejší epidemii viru Norwalk. Bylo postiženo 400 osob, nejspíše po konzumaci zeleninových salátů.

V červenci 2006 bylo v oblasti Pirkanmaa ve Finsku postiženo asi 400 osob infekcí noroviru (virus Norwalk). Většina postižených se stravovala v jídelnách v Tampere, Valkeakoski a dalších blízkých místech. Symptomy se projevily 26. a 27. 7. a trvaly 3 dny. Z postižených osob jen asi pětina vyhledala lékaře. Jídelny měly stejného dodavatele čerstvého ovoce a zeleniny a předpokládá se, že původcem onemocnění byl viru ze zeleninových salátů. Norovirus zjištěný u pacientů byl ve všech případech genotyp n. V odebraných vzorcích zeleniny však zjištěn nebyl. Finský potravinový úřad proto apeluje na opatrnější zacházení s potravinami a dodržování hygieny – mytí rukou.